MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz również

Rok temu w Piwnicznej-Zdroju wyburzyli Kolibę. Co z planowaną budową apart hotelu?

NOWE
Rok temu w Piwnicznej-Zdroju wyburzyli Kolibę. Co z planowaną budową apart hotelu?

Nowy sondaż partyjny. Kto liderem?

Nowy sondaż partyjny. Kto liderem?

Polecamy

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

Wypadek w Celbowie. Wbił się na drogę i staranował volkswagena.

Wypadek w Celbowie. Wbił się na drogę i staranował volkswagena.