Spis treści
Dlaczego w Wigilię pijemy kompot z suszu?
Picie kompotu z suszu na Wigilię ma długą tradycję. Dawniej przygotowywano go z owoców z własnego sadu, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki. Napój symbolizuje miłość, zdrowie i pokój. Dawniej wierzono, że suszone śliwki są symbolem szczęścia i pomyślności, jabłka - zdrowia i miłości, a gruszki - długiego życia.
Przepis na wigilijny kompot z suszu - składniki
- pół kilograma suszonych owoców - można je kupić gotowe lub wysuszyć samemu (podana waga jest już po wysuszeniu): jabłka, gruszki, morele, śliwki,
- opcjonalnie garść suszonej żurawiny,
- 4 litry wody,
- miód lub cukier do smaku,
- przyprawy wedle uznania: cynamon (laska), kilka goździków, gwiazdka anyżu, skórka sparzonej pomarańczy, 2-3 łyżki soku z cytryny.
Przepis na wigilijny kompot z suszu - wykonanie
Pokrój owoce i dokładnie umyj. Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Mocz co najmniej pół godziny. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać przyprawy. Zagotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut lub do momentu, kiedy owoce zmiękną, ale nie będą się całkiem rozpadać. Dopraw sokiem z cytryny i, jeśli potrzebujesz, miodem lub cukrem. Gotowy kompot odstaw na 2-3 godziny. Owoce napęcznieją, co jest zupełnie normalne. Podawaj kompot w dzbanku z dodatkiem owoców.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?