Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regionalna Bitwa Kulinarna w Krokowej (2018). Pojedynek na ziemniaki wygrało ZKP Chwaszczyno | ZDJĘCIA, WIDEO

P.
Maria Kisielewicz/Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej
Maria Kisielewicz/Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej Regionalna Bitwa Kulinarna w Krokowej (2018).
Piątą kaszubską Regionalną Bitwę Kulinarną (2018) z ziemniakami w roli głównej najlepiej stoczyło ZKP Chwaszczyno - pokonując ZKP Strzebielino i ZKP Lipusz. Tym konkursem ZKP Krokowa sprawiła, że po trzech latach Bitwa opuszcza Nordę.

Kulinarne potyczki na Kaszubach toczone są od pięciu lat. Zasada konkursu- Regionalna Bitwa Kulinarna - który ma rozsławić naszą kuchenną tradycję jest prosta. Jeden główny produkt, trzy dania, historyczne przepisy i cztery oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Każda z trzech drużyn gotuje dokładnie to samo a wygrywający bierze wszystko - tytuł arcymistrza i prawo wyboru tematu przewodniego kolejnej Bitwy oraz mianowanie gości, którzy staną w kuchenne szranki.

ZKP Krokowa, którego najsmaczniejszy zestaw (zupa rybna, śledzie w śmietanie i drożdżówka) rok temu w Jastarni wygrał, teraz postawiła na ziemniaka. Konkretnie odmianę Vineta. To z niej trzeba było zrobić placki ziemniaczane, kartoflankę oraz faworki - w skład których też wchodzi kartofel.

ZOBACZ TEŻ:

Do Szkoły Podstawowej w Krokowej, gdzie stawiły się 3-osobowe teamy, krokowscy zrzeszeńcy zaprosili oddziały ZKP Strzebielino, ZKP Chwaszczyno i ZKP Lipusz. I nikogo z powiatu puckiego. Ten wybór to nie przypadek ani wyraz lokalnych animozji.
- Przez ostatnie lata Regionalna Bitwa Kulinarna mocno rozgościła się w powiecie puckim - zwraca uwagę Roman Kościelniak, prezes ZKP Krokowa. - Idea konkursu mówi o promocji kuchni w całym regionie, dlatego zdecydowaliśmy się zaprosić oddziały spoza naszego regionu.

Po 99 minutach gotowania i smażenia, jury w składzie: Ewa Kur, Maria Littwin, Bożena Hartyn-Leszczyńska pierwsze miejsce i tytuł Arcymistrza Kulinarnego przyznało drużynie z ZKP Chwaszczyno.

- Zadecydował przede wszystkim wyborny smak przygotowanych potraw i estetyka ich podania - relacjonują w Krokowskim Centrum Kultury.

Dwa tytuły Mistrzów Kulinarnych podzieliły między sobą drugi ZKP Lipusz i trzeci ZKP Wejherowo. Mieszany, damsko-męski team z Lipusza na plus zapisał wyborne faworki oraz kaszubskie stroje kucharzy. Wejherowska drużyna podbiła podniebienia jury zupą.

Dzięki pomocy Andrzeja Rożka i Marii Wiśniewskiej, dyrekcji Szkoły Podstawowej w Krokowej zmagania Kaszubów mogły odbyć się w szkolnej stołówce.
- Lepszego miejsca nie można było sobie wymarzyć. Tu było wszystko, odpowiednie lokum, naczynia, obrusy i nieoceniona pomoc pani Ani Kielińskiej, pracownicy szkolnej stołówki - mówią w KCK Krokowa.

V Regionalna Bitwa Kulinarna Krokowa 2018:

wideo: Bałtycka TV

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto