Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pascal Brodnicki w Jastrzębiej Górze. Primavera: Pomorskie Potyczki Kulinarne oraz Mistrzostwa Kulinarne Prima Zdrowie

P.
ŁUKASZ GDAK/POLSKA PRESS
Dwa dni gastronomicznego święta zapewnia Hotel Primavera. W środę i czwartek to będzie najpyszniejsze miejsce na mapie Polski! Najpierw przyjadą zawodowcy, potem w kulinarne szranki staną młodzi kucharze z powiatu puckiego.

Dwudniowy event kulinarny w powiecie puckim to okazja do poznania oryginalnych połączeń kulinarnych oraz wyłonienia wybitnych szefów kuchni młodego pokolenia. Początek gastronomicznego festiwalu zaplanowano na środę.

Właśnie wtedy w hotelu zagoszczą najlepsi kreatorzy smaków w kraju. Wszystko z okazji jubileuszowych, 15. Pomorskich Potyczek Kulinarnych, których organizatorem jest Dariusz Gwiazda - Szef Kuchni w Primaverze.
- Potyczki Kulinarne przez lata zdobyły statut konkursu ogólnopolskiego, którego celem jest popularyzacja kuchni nowoczesnej oraz integracja środowiska gastronomicznego - tłumaczy Magdalena Stankowska-Łaszcz, koordynator przedsięwzięcia.

Uczestnicy zawodów nie będą mieli łatwego zadania, bo produkt, który otrzymają do dyspozycji wymaga najwyższych umiejętności. Tegorocznym tematem konkursu jest dzikie ptactwo.

KULINARNY POWIAT PUCKI:

To jednak tylko część smacznych emocji. Drugiego dnia, w czwartek 26 kwietnia w Jastrzębiej Górze w szranki staną młodzi adepci sztuki kulinarnej. Uczniowie szkół gastronomicznych z powiatu puckiego powalczą o tytuł lokalnego Masterchefa w pierwszych Mistrzostwach Kulinarnych Prima Zdrowie.

Zadanie jest szalenie złożone, bo głównym celem wydarzenia jest odejście od tzw. śmieciowego jedzenia i próba przekonania Polaków do tego, by odżywiać się zdrowo.
- Chodzi o zmianę trendu kulinarnego i wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking - dodają organizatorzy i zdradzają, że tematem przewodnim Mistrzostw Kulinarnych Prima Zdrowie będzie żurawina z Kaszub.

Na ziemi puckiej nie brakuje perełek, które po skończeniu szkoły nie będą miały problemów ze znalezieniem pracy w najlepszych restauracjach. Uczniowie z Kłanina, Pucka, czy Władysławowa już teraz mogą pochwalić się znakomitymi sukcesami.

Czy do swojego CV dopiszą kolejny? Co żurawinowego wyczarują młodzi gastronomicy? I wreszcie: kto wykaże się kreatywnością na talerzu? Odpowiedzi na te pytania poznamy już w przyszłym tygodniu.

Oprócz dwudniowych zmagań nie zabraknie prezentacji najnowszych produktów znanych firm, kulinarnych nowinek i degustacji. Gwiazdą będzie Pascal Brodnicki!


wideo: Agencja TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto